Baby
Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. Eindelijk kun je je kindje in de armen sluiten. Misschien ben je al een ervaren ouder en weet je al een beetje wat je kunt verwachten en hoe je je kindje wilt verzorgen en opvoeden. Maar het kan ook zijn dat alles nog onwennig is en je wat onzeker bent.
Je hebt vast, net als vele jonge ouders, weleens vragen over de voeding. Je twijfelt bijvoorbeeld of je kindje wel genoeg borstvoeding krijgt. Of je wilt van alleen borst- of flesvoeding overgaan op vaste voeding, maar je weet niet goed hoe je dat aanpakt. En hoe weet je nou of je baby allergisch is voor koemelk? Antwoorden op deze vragen staan op de pagina voeding voor je baby.
Bekijk ook de informatie over je baby en gezondheid en welzijn, groei en ontwikkeling, verzorging, huilen, veiligheid en slapen.
Veelgestelde vragen
Mijn baby heeft last van darmkrampjes, hoe kan ik helpen?
Zorg dat je baby rustig drinkt. Bij krampjes helpt het om contact te maken, daar worden baby's rustiger van. Je kunt de buik van je baby masseren. Of draag je baby in een draagdoek zodat er druk op het buikje komt. Ook kan het helpen je baby ergens op te laten zuigen, bijvoorbeeld op een speen of pink.
Ik vind dat mijn baby veel huilt. Maar wat is normaal? En wat kan ik doen?
Huilen is 1 van de manieren waarop baby’s laten zien wat zij nodig hebben. De 1e 6 weken huilen baby's gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag.
Het is belangrijk om goed naar je baby te kijken, zo kun je zijn signalen leren herkennen. Troost je baby door te dragen, te knuffelen, je stem te laten horen, of huid-op-huidcontact. Je kunt je baby ook inbakeren of in zij- of buikligging tegen je aanhouden. Verder kunnen voorspelbaarheid, rust en regelmaat ook helpen.
Meer over Normaal huilen en tips om met het huilen om te gaan.
Wat moet ik doen als mijn baby koorts heeft?
Is je baby jonger dan 3 maanden en heeft het een temperatuur van 38 graden of hoger, bel dan altijd de huisarts. Bij kinderen ouder dan 3 maanden, kun je afwachten. Je baby wil waarschijnlijk dicht bij je zijn, ze zoeken troost. Het is verstandig om veel drinken aan te bieden, door je baby meer aan te leggen, of vaker een kleiner flesje kunstvoeding aan te bieden.
Als de koorts langer dan 5 dagen duurt, of je kind is suf, benauwd, grauw of ontroostbaar, bel dan ook de huisarts.
Mijn kind weigert uit de fles te drinken. Wat kan ik doen?
Is je kind jonger dan 3 maanden:
- Geef een fles met minimaal 40 ml melk. Maak de speen en de melk warm.
- Geef de fles in plaats van borstvoeding en niet als extra tussen de voedingen door.
- Raak de wang of de lippen van je baby met de speen aan. Dat stimuleert je baby om het mondje te openen.
In de navel van mijn baby zie ik een roze bobbeltje. Wat is dit en wat kan ik daar aan doen?
Soms ontstaat er een zacht, roze bobbeltje in de navel van je baby, op de plak waar de navelstomp is afgevallen. Dit heet navelgranuloom en komt veel voor bij pasgeboren baby's. Het is onschuldig en gaat meestal vanzelf over voordat je baby 4 weken oud is.
Het is belangrijk om het het navelgranuloom goed droog te houden:
- Dep de navel goed droog na het badje.
- Vouw de bovenrand van de luier naar binnen. Dan krijgt het navelgranuloom lucht en kan het genezen.
Als het navelgranuloom na 4 weken niet weg is, neem dan contact op met de jeugdgezondheidszorg.
Meer over navelgranuloom voorkomen en behandelen en filmpje Zelf thuis navelgranuloom behandelen.
Wat is de hielprik?
De verloskundige komt tussen de 3e en 7e dag na de geboorte bij je langs voor de hielprik. Er worden dan een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van je kind. Een laboratorium onderzoekt het bloed op een aantal zeldzame, erfelijke ziektes.
Is er binnen 7 dagen na de bevalling nog niemand voor de hielprik? Neem dan contact op met de jeugdgezondheidszorg via het nummer 088 254 23 84. Wij regelen dat er alsnog een verloskundige komt.
Het filmpje De hielprik bij ouders thuis (RIVM) laat zien hoe de hielprik precies gaat.