opvoeden & opgroeien
Peuter | Gezondheid

Digitaal dossier JGZ

In het digitaal dossier jeugdgezondheidszorg staan gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind.

Van papier naar digitaal

Vanaf juli 2010 krijgen alle kinderen van 0 tot 19 jaar een digitaal dossier dat hun papieren dossier vervangt. Het digitale dossier wordt aangemaakt bij het eerste contact met de jeugdgezondheidszorg. Baby's krijgen een digitaal dossier in de tweede week na de geboorte bij het bezoek door de jeugdverpleegkundige. Vervolgens wordt het dossier tot het kind 19 jaar is bijgehouden en bewaard door de jeugdgezondheidszorg.

De voordelen van een digitaal dossier

Digitale dossiers zijn beter leesbaar dan handgeschreven dossiers en maken betere registratie mogelijk. Gegevens kunnen beter en veiliger worden overgedragen. Dat is belangrijk, want kinderen verhuizen, wonen soms op twee adressen of krijgen een andere jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Voor het overdragen van dit dossier moet jij als ouder altijd eerst toestemming geven.

Inzage

Het digitale dossier van je kind is een medisch dossier en wordt alleen gebruikt in de jeugdgezondheidszorg door zorgverleners zoals jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Als ouder heb je recht op inzage in het dossier. Sommige consultatiebureau's werken met een online ouderportaal waar jij als ouder altijd in kan kijken. Vraag bij jouw consultatiebureau na of hiermee gewerkt wordt.

Kijk voor meer informatie over het digitale dossier op Rijksoverheid.nl.

Ouderportaal jeugdgezondheidszorg

In onze gemeente werken we met een het online ouderportaal jeugdgezondheidszorg. Je kunt als ouder van een kind tussen 0 en 12 jaar gegevens van je kind bekijken. Ook kun je in het ouderportaal een aantal dingen zelf toevoegen en wijzigen.

Filmpje: het kinddossier

Bekijk hieronder het filmpje over het digitaal (kind)dossier jeugdgezondheidszorg. Als in het filmpje gesproken wordt over consultatiebureau, dan gaat het over de jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar. De term consultatiebureau gebruiken we niet meer bij het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Vond je dit een leuk filmpje? Kijk dan ook eens op GroterWorden.nl. Daar staan meer filmpjes over heel veel verschillende onderwerpen en leeftijdscategorieën.

Uitgelicht

Bekijk ook